Daniela Bílá

Léta pracuji v Karlových Varech na různých úřednických a referentských pozicích. Už kdysi při práci na Magistrátu města karlovy Vary jsem se začala zajímat o politiku na městě. Zajímalo mne na jakém základě se rozhodují zastupitelé a rada města, když se podle toho opravují mosty, bourají pergoly, staví se místo nich “benzínky” apod.

Dlouhodobě se zajímám o architekturu, urbanismus, veřejný prostor, moc ráda se účastním různých vzdělávacích přednášek v Kanceláři architektury města, je to úžasná instituce.

K Pirátům jsem se přidala ještě před prvním parlamentním úspěchem, konkrétně v roce 2014. Zakládala jsem místní sdružení Pirátů v Karlových Varech. Už druhé volební období jsem jeho předsedkyní. Moc ráda pomáhám a připravuji naše akce, např. VyOsení, dětské dny, Mikulášskou besídku.

Protože naše pirátské centrum e-PIC bylo v době pandemie covidu nevyužité, ihned jsem s kamarádkami v rámci Holek z Moskevské ve spolupráci s karlovarskými Piráty uspořádala výdejnu dezinfekce, ručně šitých roušek, štítů vyráběných na 3D tiskárně, později počítače pro domácí vyučování školáků ze sociálně slabých rodin. Dále jsem se v rámci stejného uskupení od konce února 2022 zapojila do pomoci rodinám ukrajinských uprchlíků.

Několik let jsem také fungovala v užším vedení místních Milion chvilek pro demokracii.

K mým velkým koníčkům patří hudba, film, kultura, hudební a filmové festivaly, zahrada, bylinky, fytoterapie, ekologie. V rámci zájmu o ekologii a udržitelné hospodaření přišel i velký problém se suchem, který bych ráda v našem městě dotáhla do stavu, který nás už nebude tak trápit. Musíme se naučit vodou neplýtvat, naučit se ji zadržovat a využívat. Chceme vypracovat strategii pro přechod k novým udržitelným zdrojům energie. Podpoříme více zeleně v městském veřejném prostoru.

Daniela Bílá